Velkommen til Klar for sjøen sine kampanjesider!

Nye bilder

Tre millioner la merke til Klar for sjøen

Når organisasjoner, etater, foreninger og forbund med felles interesser forener krefter, klarer vi å gjøre en forskjell. En stor forskjell. Årets Klar for sjøen-kampanje har satt edru båtføring på dagsorden – 3 millioner voksne her til lands har lagt merke til kampanjen!

RS Odin i farta


RS Odin på vei fra verftet og til stasjon i Farsund.

Færre pilsnere i en snor

”To pilsnere i en snor efter en båd” er ikke lenger en passende beskrivelse av båtlivet i Norge. Både fordi båtene er større og går fortere, men også fordi båtførerne har byttet ut pilsen med alkoholfritt. Kombinasjonen av pålegg fra myndigheter, stort fokus i media og langsiktige holdningskampanjer har ifølge AV-OG-TIL gjort utslag. Det har vært færre alkoholpåvirkede båtførere på sjøen i sommer.

Berusede personer på svøm i Drøbaksundet

Alkohol og båtkjøring er jo ett alvorlig problem, men når alkoholen får deg til å glemme hele båten og svømme i stedet er man virkelig på tynn is. Noe vårt oppdrag lørdag tidlig er ett eksempel på.

Festen hadde rukket utover morgentimene og alkoholen hadde nok lammet senteret fra hjernen som sier at dette ikke kunne være smart.

Hever båt i Hallangspollen i indre Oslofjord

Bedre holdninger i Sør-Trøndelag - alkovett på Kystkulturdagene

Sommeren er her og mange ser frem til å utforske båtlivets gleder. I Klar for sjøen-kampanjen håper man at bedre holdninger til alkohol vil bidra til færre ulykker og dødsfall på sjøen i år. En meningsmåling viser at folk i Sør-Trøndelag blir stadig mer oppmerksomme på faren ved å kombinere alkohol og båt.

Ikke denne sommeren heller…

Heller ikke denne sommeren svarte til forventningene. Etter tre ferieuker på sjøen sitter man igjen med to alternativer; selge båten eller avfinne seg med at sånn er det bare, både når det gjelder vær og vind, uvettig adferd på sjøen, manglende respekt for fartsgrenser og omtanke overfor andre sjøfarende, overholdelse av promillegrensen etc. etc… Jeg velger det siste alternativet, men jeg nekter plent å tro at det ikke er mulig å gjøre noe med problemene på sjøen!

Les mer…

Sterk fokus på sjøsikkerhet på Tall Ships Races

Et samlet sjøsikkerhets- og båtinteressemiljø har forent krefter. I helga er Klar for sjøen-kampanjen på Tall Ships Races med politiet, Redningsselskapet og Kystvakten. Trygg båtferdsel og edru båtføring står i høysetet.

Sunt folkevett

Godt sjømannskap krever kunnskap og forståelse om båt- og sjøliv. Kunnskapen kan man tilegne seg, og forståelsen kommer med erfaring, mener Jan H. Syvertsen, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund. Landkrabber kan også bli gode skippere.

Les mer…

RS Erik Bye innom stasjonen på Veidholmen.

Kantring med småbåt har tatt flest liv

Statistikken over omkomne ved bruk av fritidsfartøy ser svært annerledes ut enn tidligere år. Hele 75 prosent av ulykkene skyldes kantring av små fartøy. De aller fleste ville ha overlevd dersom de hadde brukt flytevest. Les hele "nyhetssaken ":http://www.sjofartsdir.no/no/Aktuelt/Kantring-med-smabat-har-tatt-flest-liv/ fra Sjøfartsdirektoratet.

Redningsskøyta i kristiansund


Mest assistanse til lystbåtflåten i Kristiansund for tiden! Her overtar lettbåten hvor Erik Bye ikke kommer til.

Redningsskøyta "Ægir" reddet dykkere

Uthavner på nett og iPhone

Visste du at Klar for sjøen-kampanjen har samlet uthavner mellom Farsund og Halden? Du kan få de på din iPhone eller bruke kartet på kampanjesiden. Finn din egne lune vik i sommer.

Har du et klart hode på sjøen?

Inspirert prosjektleder på Båttreffet i Kjerknesvågen

Tre kampanjepartnere var på plass da Kjerknesvågen kai og båtforening og Nordøy hornmusikk arrangerte det 26. båttreffet sist helg. Jeg dro av gårde for å se nærmere på hvordan politiet, Kystvakten og Redningsselskapet jobber for sjøsikkerhet, edru båtføring og Klar for sjøen-kampanjen. Det ble en lærerik, spennende og nydelig sommerhelg i Nord-Trøndelag!

Les mer…

Klar for sjøen-kampanjen på Kystens dag

Arrangementet i Honningsvåg 15. juni var fantastisk. Rundt 300 barn og unge var innom Redningsselskapets arrangement.

Ordfører hadde byttet ut kjede med redningsvest og holdt en flott tale om sjøsikkerhet.

Les mer…

Klar for sjøen-film

AV-OG-TIL-kommunene er også med i Klar for sjøen-kampanjen. Noen av disse bruker denne filmen på kino.

La bålene brenne til ettertanke i kveld

- Nordmenns holdninger til båtliv og alkohol er liberale, sjøvettet er ennå ikke stort nok. Dette var det klare budskapet i Trond Giskes appell, da aktørene bar Klar for sjøen-kampanjen arrangerte minnemarkering for omkomne fra fritidsbåt.

Fleire vert kontrollerte

Sidan kravet om båtførarbevis kom 1.mai i år, så har politiet allereide stansa fleire som har køyrd båt ulovleg. Og kontrollane kjem til å fortsetje i sommar. Les hele "nyhetssaken ":http://www.sjofartsdir.no/no/Aktuelt/Fleire-vert-kontrollerte/ fra Sjøfartsdirektoratet.

Verstingene på sjøen skal tas

Politidistriktene i Indre Oslofjord skal i sommer gjennomføre fellesaksjoner på sjøen. Målet er å luke ut de hensynsløse bøllene, som kan vente seg skarpe reaksjoner når de blir tatt. Les hele saken på VG Nett.

Åtte av ti sier de bruker vest

I en ny undersøkelse hevder hele 86 prosent av norske båtfolk at de alltid eller som oftest bruker redningsvest eller annet flyteplagg.

Les pressemeldingen fra NORBOAT og AV-OG-TIL

Minnemarkering for omkomne på sjøen

For andre året på rad arrangerer aktørene bak Klar for sjøen minnemarkering for de omkomne fra fritidsbåt. Vi ønsker å bidra til at menneskelige tragedier framstår som noe annet enn bare statistikk i avisene. Vi håper at denne minnemarkeringen vil bidra til refleksjon og til at alle blir mer forsiktige på sjøen i sommer.

Klar for sjøen

Følges av 22 medlemmer.

I juni, juli og august er det aktiviteter og utdeling av informasjon og materiell til publikum på båtmesser, festivaler, badestrender, seilaser, en rekke lokale arrangementer og i båthavner. Lokale organisasjoner og politiet deler ut 100 000 brosjyrer, arrangerer ulike aktiviteter og informerer publikum.

Mer om kampanjen og samarbeidspartnerne


Mer om sonen

Origo Klar for sjøen er en sone på Origo. Les mer